Collett ny generalagent för banbrytande produktserie

Collett Svetsmaskinservice AB är generalagent för en banbrytande produktserie från tyska Reuter. Cleanox-serien gör efterbehandlingen av svetsade ytor enklare, miljövänligare och bättre än gängse metoder som betning, polering och blästring. Alla som sett Cleanox i arbete förvånas över både enkelheten och resultatet. Cleanox kan också användas för högglanspolering och t.o.m. snygg märkning av dina arbeten. Häng med så förklarar vi hur Cleanox fungerar…

Svetsandets dilemma

Rostfritt stål är korrosionsbeständigt endast på grund av den tunna passiva ytan av kromoxid. Värmen från svetsning förstör kromoxidskiktet och gör stålet mottagligt för korrosion, med missfärgning och oxidering som måste avlägsnas efter svetsning och ytan måste behandlas för att kunna motstå korrosion. Detta görs antingen kemiskt eller mekaniskt.

Vid kemisk rengöring genom betning använder man giftiga vätskor som kräver långa exponeringstider och lämnar fula betningskanter. Mekaniska metoder som borstning eller slipning är inte giftigt – men för det mesta lämnas järnoxider kvar på ytan som orsakar ny rost. Blästringens nackdel är de höga vibrationerna.

Alla metoder har också en stor gemensam nackdel, ytan måste passiveras i ytterligare ett arbetssteg. Detta kan göras antingen genom lagring under kontrollerad luftfuktighet och syrgasförhållanden eller med hjälp av olika passivationsmedel som påverkar både hälsa och miljö.

Magi? Nej – elektrokemi!

Reuters nyutvecklade metod rensar och passiviserar metallytorna elektrokemiskt på samma gång. Med hjälp av starkström och icke-giftig elektrolytvätska penslas ytan med en kolfiberborste och i ett enda steg rensas och passiviseras metallen.

En liknande princip har redan varit använd i två decennier. En metod som bygger på att man använder en elektrolytindränkt filt på en kolelektrod. Metoden blev aldrig någon större succé då den använde en låg strömstyrka och inte kunde bearbeta större ytor.

Reuters nyutvecklade kolfiberborste i kombination med stark-ström har skapat en smart och effektiv metod som lämpar sig för många olika industriella applikationer.

Rengöring med kolfibrer

Kolfibrer är utmärkta ledare. Reuters kolfiberborste innehåller upp till 1,5 miljoner borst som leder hög ström till arbetsstycket. Strömtätheten kan bli upp till 250 A/cm². Elbågarna som bildas vid borstspetsarna liknar processen vid TIG svetsning. Dessa miljoner små elektriska bågar är begränsas elektroniskt till 5 um’s längd. De avlägsnar missfärgning, oxidation och avlägsnar till och med mindre skador på ytan.
Elektrolytvätskan används för att både öka den elektriska ledningsförmågan och kylningen. Avdunstning som sker vid behandlingen genererar en skyddande gasatmosfär som skyddar mot ny korrosion. Det avspjälkade syret bildar kromdioxid under rengöringsprocessen och återställer på så sätt det skyddande passiveringsskiktet. IGOS – Institut für Galvano- und Oberflächentechnik Solingen har kunnat bekräfta Reuters metod i standardtester de gjort.

Före och efter Cleanox

Den rengörande effekten uppnås uteslutande genom den extremt höga energidensiten och rengörningselektrolyten. Eelektrolyt är en icke-giftigt livsmedelstillsats (E338), samma som förekommer i t.ex. läsk.

Kolfiberborstens fibrer följer formen på arbetsstycket under rengöringen. Olika penselstorlekar och former underlättar rengöringsarbetet. Penslar med en glidmantel av Teflon gör det enklare att nå in i hörnor och öppningar. Reuters patenterade In-pipe-borstar gör det möjligt att rengöra hål och rör från insidan.

Spegelblank yta

Man kan också använda likströmsläge på apparaten för att få en högglansyta. En starkt missfärgad yta kan behandlas och med olika nivåer av högglans uppnår man ett bättre resultat.

Om man vill gå ett steg längre kan man använda Reuters FPR-vätska efter högglanspoleringen som lämnar en vaxliknande yta som skyddar mot fingeravtryck och dessutom tar fram kontrasten i märkningen (se nedan).

Smart märkning av dina arbeten

Med hjälp av en etikettskrivare kan du ”signera” dina arbeten. Skriv ut en snyggt formgiven mall med ditt företags logotyp eller varför inte kundens logotyp. Med hjälp av mallen kan du sedan märka arbetet. Du kan välja på en mörk markering genom oxidation eller en ljusare som avlägsnar en del av ytskiktet. Båda metoderna är permanenta och motståndskraftiga mot kemikalier. Det är i praktiken samma metod som används för att märka kirurgiska instrument och sanitetsartiklar.

 

Demonstration av rengöring och märkning med Cleanox

Du hittar Cleanox-produkterna under Elektrokemisk rengöring här på collett.se